تبلیغات
تضمین کیفیت - استاندارد HACCP

استاندارد HACCP

پنجشنبه 28 خرداد 1388 08:06 ب.ظ

نویسنده : حامد دادخدا
ارسال شده در: مدیریت کیفیت ،

استاندارد HACCP 

 معرفی:

    HACCP مجموعه الزامات مربوط به سیستم مدیریت بهداشت مواد غذایی است كه این اصطلاح از اولHazard Analysis & Critical Control Poine“ به معنی ” تجزیه و تحلیل خط و نقاط كنترل بحرانی“ گرفته شده است. برای اولین بار HACCP در سال 1971 در كنفرانس ملی حفاظت مواد غذایی مطرح شد. سپس در سال 1973 سازمان فضا نوردی آمریكا (ناسا) با همكاری شركت پیلسبوری این سیستم را برای اطمینان از سلامت مواد غذایی فضا نوردی اجرا كردند. این سیستم در سال 1985 به اطلاع عموم رسید و در سال 1993 توسط كمیسیون كدكس FAO/WHO پذیرفته شد. در سال 1377 اداره استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران آیین كار استفاده از HACCP را تحت عنوان استاندارد ملی 4557 منتشر كرد. حروف كلمات ”

    این سیستم با هدف ایمن سازی فرآیندهای تولید مواد غذایی و پیشگیری از بروز حوادث ناشی از مشكلات بهداشتی مواد غذایی در سازمانها مستقر می شود. HACCP دارای 7 اصل به شرح ذیل است:

1- تجزیه وتحلیل مخاطرات موجود (میكروبی، شیمیایی فیزیكی)، تعیین اندازه مخاطره

2- شناسایی نقاط كنترل بحرانی

3- تعیین محدوده های بحرانی

4- تعیین سستم نظارتی برای هر كدام از نقاط كنترل بحرانی

5- اقدامات اصلاحی

6- سیستم مستند سازی و نگهداری سوابق

7- ایجاد فرآیندهای تصدیق

    با توجه به اینكه در حال حاضر HACCP به عنوان یك استاندارد بین المللی از طرف سازمان ISO منتشر نشده است معمولاً در ممیزیهای اجرا شده از طرف موسسات گواهی دهنده بر حسب آیین نامه های هر موسسه الزامات كمی متفاوت است و این گواهینامه ها از طرف مراجع اعتبار دهنده تایید نمی شوند.

مزایای بكارگیری استاندارد:

    استقرار سیستم HACCP در سازمان با توجه اجرای مراحل كنترل مناسب و موثر در طول فرآیند های پذیرش مواد اولیه، تولید محصول، انبارش و نگهداری و ارسال محصول به سازمان اطمینان می دهد كه با حداقل هزینه مطمئن ترین كنترلها را انجام می دهد و می توان به مزایای زیر اشاره كرد:

- ایجاد اطمینان در مصرف كنندگان محصولات

- حركت به سمت تولید بدون نقص (Zero Defect) با استفاده از اصول GMP 

- پیشگیری از مخاطرات شیمیایی، میكروبی و فیزیكی كه ممكن است در فرآورده های غذایی موجب خسارت رساندن به مشتری و كاهش اعتبار سازمان شود.

- سازگاری با سیستمهای مدیریت كیفیت ISO 9000:2000

 دامنه كاربرد:

    كلیه سازمانهای تولیدی و خدماتی كه در زنجیره تامین مواد غذایی جامعه نقش ایفا می كنند مانند مجتمع های كشف صنعت، تولید كنندگان مواد غذایی، توزیع كنندگان مواد غذایی، سردخانه ها و.... می توانند با استفاده از اصول HACCP نسبت به تضمین سلامت محصولات غذایی خود اطمینان لازم را كسب نمایند.




دیدگاه ها : نظرات
آخرین ویرایش: - -